HTML

A BLOG ELKÖLTÖZÖTT!

Mit csinálok itt?

Én valamiért rajongok az arab világért, ezen belül is Tunéziáért. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat teszem itt közzé. Ha érintett vagy a témában, akkor szinte kötelező a blog böngészése, hiszen sok mindenről van szó, mindig őszintén és tabuk nélkül! Ha pedig csak véletlenül idetévedtél, szánj rá negyed órát, és garantálom, hogy olvasol olyat, ami Neked is új lesz.

Ennyien voltatok itt

page visitor counter

Ne maradj le semmiről!

Arábia Facebook oldal

Arab-Magyar facebook o.

Tunézia facebook oldal

Boldog Arábia fb. csoport

Tanulj tunéziaiul

1017458_558998304144158_1315131537_n.jpg

 

A helyi arab dialektus, a tounsi. Tanuld velünk!

Címkék

3 idióta (1) 3 idiots (1) 4 feleség (1) abaya (1) ae fond kiss (1) aladdin (1) alamizsna (1) alkohol (2) Allah (5) Amina Annabi (1) amir khan (1) amnesty international (1) amorózó (1) arab (9) arabok (16) arranged marriage (1) ars poetica (1) átlagos (2) áttérés (3) a blog elköltözött (1) beduin (1) bemutatkozás (1) ben ali (3) Bernardo Bertolucci (1) blv (1) bourguiba (1) burka (2) caramel (1) chicha (1) csador (3) csak egy csók (1) da3ech (1) datolya (1) dawlat al khilafa el islamiyya (1) Debra Winger (1) dínár (1) disznó (3) disznóhús (2) egyetem (1) elmuszlimosodás (2) elrendezett házasság (1) eniways.com (1) ennahda (2) érdekházasság (1) európai élet (1) eve ensler a vagina monológok (1) facebook oldal (1) fátyol (3) feleség (4) férfiak (7) fiatalok (3) film (3) francia (2) francia gyarmat (2) függetlenség (1) gazdaság (2) gyarmat (2) Hadísz (1) halal (2) halal=megengedett (4) haram (1) haram=tiltott (4) harissa (2) házasság (3) házasságturizmus (1) hijab (7) hit (6) imám (2) india (1) isis (1) islamic state of iraq and levante (1) iszlám (16) iszlám 5 alappilére (1) iszlám állam (1) jogok (5) John Malkovich (1) jóslat (1) just a kiss (1) Kába-kő (1) karamell (1) kendő (8) konyha (2) korán (1) Korán (8) körülmetélés (1) közös élet (1) közös nyelv (1) közvetlen (1) kuszkusz (1) látó (2) lusta (1) marzouki (2) mecset (1) Mekka (1) milliomos (1) mindennapok (1) mohamed próféta (5) mosakodás (4) műmuszlima (1) munkakerülő (1) muszlim (14) muszlim gyerekek (2) nemi szerv (2) népszokások (7) nevelés (4) nikáb (3) nők helyzete (11) normális (1) nyelv (1) olcsó nyaralás (1) olivabogyó (1) olivaolaj (1) oltalmazó ég (1) orgazmus (1) pbuh (1) piercing (1) politika (1) professzor (1) ramadán (1) rasszimus (1) rejtett kincsek (1) reptér (1) ribanc (2) Sahara (1) saw (1) sertés (1) sharia törvények (2) sharmoota (1) sheltering sky (1) sors (1) sukkar banat (1) szabadságharc (1) szemét (1) szexualitás (2) tanulságtétel (1) tanult (1) tartózkodási engedély (1) tengerpart (2) teória (2) tetoválás (1) tévhit (12) the sheltering sky (1) tiltott (1) tisztaság (3) tonhal (1) történelem (5) tounsi (2) tudós (1) Tunézia (4) tunézia (10) tunéziai emberek (1) tunéziai nők (2) tunézia történelme (2) turizmus (3) utazás (1) vallás (9) vegyes házasság (3) verés (1) video (2) világuralom (1) vízipipa (1) vízum (2) vízumvadász (2) wc-zés (2) zakat (1) zarándoklat (1) Címkefelhő

2014.04.02. 16:53 Tunisienne Yasmine

A nők helyzete Tunéziában - 2. rész


1994 augusztusában a Tunéziai Demokratikus Nőszövetség /Association tunisienne des femmes démocrates (ATFD)/ egy – a nők és a család helyzetén változtatni kívánó konferencián leszögezte és kritizálta, hogy a vallás nem lehet eszköz a nők befolyásolására, és elsősorban a nők patriarchális alapú (férfiak általi) elnyomását is ellenezte, valamint kritizálta a hatóságok által ellenőrzött sajtó elfogultságát a témában. Sana Ben Achour, ügyvédnő, a nőszövetség elnöke 2010-ben elmagyarázta, hogy a felek nem kerültek közelebb egymáshoz, a hatóságok uralta férfi oldal ellehetetlenít minden együttműködést. Nehezményezte azt is, hogy a rendőrség megakadályozta őket a március 8-I nemzetközi nőnappal kapcsolatos kuturális események lebonyolításában. Moufida Tlatli filmrendezőnő is negatív visszhangot kapott egész estés filmje, a The Silences of the Palace (1994) miatt, ami az első arab film, amely a nők helyzetéről szól, és amelyet nő rendezett.A Réatités című lapnyíltan elítélte Iszlám iránti szkepticizmusa miatt, ami a feminizmust illeti az országban. Tlati így nyilatkozott: A filmet anyámnak dedikáltam, és a szereplők által megmutatom, hogy a történet ma is aktuális, és a tunéziai nők ma is tabu témákat rejtegetnek, és sokan csendben tűrnek, azt gondolva, hogy ez a világ rendje.
2003 augusztusában a Ligue tunisienne des droits de l'homme (Emberi Jogok Ligája) leszögezte : Hisszük, hogy a férfiak és nők közti egyenlőség alapvető igény.
A 2011-es forradalom előtt is híres volt az ország hijab-ellenes (hijab=fejkendő, ejtsd: hizseb) politikájáról, noha a lakosság 98%-a muszlim vallású.

1382402_10202262991559390_1751426750_n.jpg


Mind Bourguiba mind Ben Ali elnökök fokozatosan számolták fel az iszlám hagyományok gyakorlását; holott egyesek szerint ez az alapvető emberi jogok gyakorlásán ejt csorbát, nem is szólva a muszlim hagyományok gyakorlásáról. Ez a vita 1981-ben éleződött ki, amikor Bourguiba elnök létrehozta a 108-as számú törvényt, amely megtiltja, hogy a közintézményekben dolgozó nők hijab-ben dolgozzanak. Sőt 1985-ben tovább is ment, és a törvényt az oktatási intézményekre is kiterjesztette. Bourguiba sok figyelmet kapott, amiért “felháborító rongy”-nak nevezte a fejkendőt. Erre épült az ő politikája, utasítására a rendőrség levetette a hijab-et minden nőről, aki be akart lépni egy oktatási intézménybe. 2008-ban az Amnesty International-nek (nemzetközi emberi jogi szervezet) jelentették a hagyománykövető asszonyok, hogy ez időnként a munkahelyeken, és az utcán is megtörtént. A jelentés szerint a nők megtagadták a belépést a Nemzetközi könyvvásárra, és ha nem vették le a hijab-et, nem adták írásba, hogy ezentúl is így fognak tenni, a rendőrök bántalmazták őket.
Még ha ez at időszak azonos jogokat is biztosított a tunéziai nőknek a nyugatiakkal, mégis csak a helyi nők 30%-a dolgozik; de ez nem az alul iskolázottság miatt van, hiszen a 15-24 közötti korosztály 91%-a írástudó, és 60 %-uk felsőoktatási intézményben tanul. A nők írástudatlanságának mértéke az 1956-os 96%-ról 2004-re 31%-os lett, ugyanez a szám férfiaknál 15% 2004-re. A munkanélküliség azzal magyarázható, hogy ugyan több nő iratkozik be az iskolákba, mint akár 1965-ben, de kevesebben fejezik be az iskolát a környező országok női lakosságához képest (részben a nagy férjhez menési hajlandóság miatt). A betöltendő állások viszont megkövetelnék a szaktudást. Az okok között szerepel az is, hogy a tunéziai nőket nem szívesen engedik egyedül, vagy messzire utazni (akár munkába). Egyes tunéziai törvények a férfi hozzátartozók beleegyezését írják elő egyes munkatípusokhoz, és a ledolgozott órákat illetően. Szerepet játszik még, hogy a nők nemigen használják az álláskeresés interaktív, és személyes módjait (közvetlenül a főnökkel beszélni), mert tartanak a szexuális erőszaktól. Tunéziában a térség (MENA régió) legrövidebb szülési szabadságára, 30 napra mehetnek, ezzel is segítve a nők munkavállalását. A nők mindenesetre minden területen dolgozhatnak, pl: a gyógyszerészek 72%-a nő, a bírók 27%-a, és az ügyvédek 31%-a, és kb. 15.000-en vállalkozók. Mindent összevetve a nők foglalkoztatottsága kb. 20.000 új munkahellyel bővül évente.
A 2011-es forradalom előtt 59 a 214 választott képviselőből volt nő. A tunéziai femisisták attól tartanak, hogy Irán és Algéria példáját követve újra bevezetésre kerülnek a szigorú, Iszlám-alapú, és férfiaknak kedvező Sharia törvények a forradalmat követően, és a nők egyenlőségéért folytatott harcnak lőttek. Tekintettel arra, hogy a mérsékelten iszlamista Ennahda part - amely a legtöbb helyet tudhatja magáénak a parlamentben, de nemzeti és nemzetközi szinten is sok vita forrása – visszahozná a Sharia törvényeket. Az Sharia-értelmezésükben a többnejűség ugyan bűn, de visszahoznák törvénybe a fejkendő viselését, csak egy olyan finomított formában, amely azt is kimondja, hogy egy nő azt viselhet amit csak akar (bikinit is). Továbbá megszavazták a nemek közötti egyenlőséget is. Viszont a Al- Nahda párt volt az, aki a legtöbb vidéki nőt maga mellé állította, és a vidék ma is a férfiak által irányított az egész arab világban.


források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Tunisia
http://en.wikipedia.org/wiki/Habib_Bourguiba
http://en.wikipedia.org/wiki/Zine_El_Abidine_Ben_Ali
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Silences_of_the_Palace
http://en.wikipedia.org/wiki/Moufida_Tlatli
http://hu.wikipedia.org/wiki/Saría

 

 

Ha érdekesnek találtad, amit olvastál, lájkold a Facebook-oldalunkat is, és kövesd az eseményeket, mert naponta osztunk meg olyan érdekességeket, amik itt nem olvashatóak.

komment

Címkék: iszlám jogok kendő amnesty international tunézia nők helyzete hijab ben ali ennahda sharia törvények bourguiba tunéziai nők


süti beállítások módosítása